top of page

BRZI FIT START

Public·160 members

KALORIJSKI DEFICIT

Poslednjih godina je značaj kalorija gurnut u stranu. Na „tržištu“ imate mnoštvo dijeta koje propagiraju izbacivanje određenih makronutrijenata, uzimanje određene hrane u određeno vreme, vreme posta određeni broj sati u toku dana itd. Zapravo, samo jedna stvar je zajednička za sve ove „magične dijete“ , a to je KALORIJSKI DEFICIT!

Iako mnogi sada od vas mogu da kažu, pa ja ništa ne jedem a idalje nema efekta, to je zato što zapravo niste u kalorisjkom deficit, kako? 

Primera radi, zartao sam da hoću da skinem kilažu, po običaju krećem sa restrektivnom dijetom koja podrazumeva jako nizak unos kalorija. Ta ishrana realno nije održiva jer je energija telu potrebna. Izržim maks 7-10 dana mučenja, stalno sam gladan, imam veliku želju za slatkišima. U jednom momnetu, prosto ne mogu da izdržim takav način ishrane i krećem u jednom momentu sa prejedanjem, suštinski vraćam se starim navikama i govorim da dijete na kojoj sam ne radi ništa. 

Zato je bitno da stvari menjamo postepeno i na duge staze, najbolja “dijete” je ona koje se možete pridržavati svaki dan godinama, a da pritom znate koliko vam je kalorija i nutrijenata potrebno.

Za praćenje evidencije o ishrani i napretka koji postižete možete koristiti TDEE (Total Daily Energy Expenditure) kalkulator (na internetu). Ovi kalkulatori nisu baš 100% precizni, ali vam mogu dati neku osnovnu ideju i predstavu o tome koliko vam je potrebno kalorija na denevnom nivou.

bottom of page